
Data utworzenia informacji : 09-01-2010 23:23:43
Autor modyfikacji : Grzegorz Kossakowski
Data modyfikacji informacji : 08-06-2012 10:26:11
Gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta prowadzone przez tatarską rodzinę Bogdanowiczów oferuje bardzo ciekawe i naprawdę smaczne potrawy tatarskiej kuchni.
Pierekaczewnik, kołduny tatarskie, pieremiacz, cebulniki, kibin, czebureki - te nazwy brzmią tajemniczo i nie wiadomo czego można się po nich spodziewać. Mogę jednak z czystym sumieniem je polecić z tym że nie sądzę aby ktoś mógł wszystkie je spróbować za jednym razem gdyż są bardzo sycące i niektóre dość ostre. Jest to charakterystyczne dla kuchni tatarskiej i wszystkie potrawy są tłuste i ostre.
Warto jednak skusić się i delektować niespotykanym smakiem. Smacznego.
Oprócz stałej propozycji kulinarno- noclegowej, Tatarska Jurta organizuje także cykliczną imprezę SABANTUJ i OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL KUCHNI TATARSKIEJ, podczas których poprzez zabawę, taniec, muzykę przybliżana jest kultura, religia oraz tradycje Tatarów. Obszerny fotoreportaż z tegorocznej imprezy (2012r) można zobaczyć na naszym portalu.
Więcej informacji o agroturystycznych atrakcjach Tatarskiej Jurty na stronie Gospodarstwa Pani Dżennety.
TRAKTAT O SZTUCE POLOWANIA Z PTAKAMI DRAPIEŻNYMI KSIĘGA SOKOLNICTWA aut. Sylwester Milczarek